Informatieve Meerlingendag (IMD) 2019

Datum

20 januari 2019

Starttijd

09:30

Eindtijd

16:30

Adres

Daam Fockemalaan 10, 3818 KG Amersfoort

Zondag 20 januari 2019 nodigen wij u graag weer uit voor de Informatieve Meerlingendag op een bijzondere locatie: Leerhotel het Klooster in Amersfoort.  Deze NVOM-activiteit is ook toegankelijk voor niet NVOM-leden!

Centraal in het land, géén parkeerkosten en een uitstekend verzorgde lunch. Tel daar het immer interessante programma bij op en het is duidelijk: daar moet u bij zijn.

Let op! Er is beperkte ruimte per parallelsessie. Vol = vol!

Indien u op voorhand al vragen heeft aan één van de sprekers, dan kunt u deze insturen via meerlingendag@nvom.nl.

Agenda

Tijdstip Onderwerp Spreker
9:30 uur Ontvangst met een kopje koffie/thee en huisgemaakte zoete lekkernijen  
10:15 Welkom door Dennis de Krom (Voorzitter NVOM)  
10:30 – 11:15 NTR – Het laatste nieuws over twee- en meerlingenonderzoek  
11:30 – 12:15 parallelsessie 1
  Drielingvragenuur Coks Feenstra
  Uitgebreide uitleg van het tweelingonderzoek Samen Uniek Saskia Euser
  Borstvoeding bij een meerling Kim Schoonenberg
  Taalontwikkeling bij meerlingen: Inzichten uit wetenschappelijk onderzoek Angeliek van Hout
  Identiteitsontwikkeling bij meerlingen Thea Kokkeler
12:15 – 13:15 Lunch in de Kerkgang / Kloostergang / Reftergang  
13:30 – 14:15 parallelsessie 2
  TTS syndroom Lisanne Tollenaar
  Wat is de impact van een vroeggeboorte Sander Jonker
  (Help) vader van twee meerlingen! Lennart in ’t Veld
  Taalontwikkeling bij meerlingen: Inzichten uit wetenschappelijk onderzoek Angeliek van Hout
  Identiteitsontwikkeling bij meerlingen Thea Kokkeler
14:30 – 15:30 Plenaire afsluiting – Hoe houd je de tweelingrelatie positief gezond, met o.a. naar school samen of apart Coks Feenstra
14:30 – 15:30 Plenaire afsluiting – Hoe houd je de tweelingrelatie positief gezond, met o.a. naar school samen of apart Coks Feenstra
15:30 – 16:30 Afsluiting en gelegenheid tot napraten onder het genot van een hapje en een drankje  

Lezingen

NTR – Het laatste nieuws over twee- en meerlingenonderzoek
Het Nederlands Tweelingen Register (kortweg NTR) werd op 1 februari 1987 opgericht voor gedragsgenetisch onderzoek bij de afdeling Biologische Psychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Sindsdien worden gegevens van twee- en meerlingen die bereid zijn mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek bijgehouden. Deelnemers worden gevolgd in de tijd, wat betekent dat ze om de paar jaar een vragenlijst ontvangen. Soms worden ze ook uitgenodigd voor onderzoek op de Vrije Universiteit.

Coks Feenstra – Drielingvragenuur / Hoe houd je de tweelingrelatie positief gezond, met o.a. naar school samen of apart
Coks Feenstra is ontwikkelingspsychologe en deskundige op het gebied van opvoeding van meerlingen. Zij heeft meerdere publicaties op haar naam staan in Groter Groeien en Kinderen en Ouders van Nu. Zij is tevens de schrijfster van Het Grote Tweelingen-Boek. Coks is al jaren aan de NVOM verbonden als adviseur.

Angeliek van Hout – Taalontwikkeling bij meerlingen: Inzichten uit wetenschappelijk onderzoek

Dr. Angeliek van Hout onderzoekt kindertaalverwerving bij kinderen tussen 3 en 7: hoe leren peuters en kleuters subtiele betekenisaspecten in zinnen? Bijvoorbeeld de betekenis van verschillende werkwoordstijden, bepaalde en onbepaalde lidwoorden, logische woordjes (alle, elke, of, niet), en vraagwoordzinnen. Van Hout leidt sinds 2000 het Acquisition Lab, onderdeel van het Center for Language and Cognition in Groningen, en is betrokken bij verschillende Europese onderzoeksprojecten. Meer informatie: https://www.rug.nl/staff/a.m.h.van.hout/research.

Saskia Euser – Uitgebreide uitleg van het tweelingonderzoek Samen Uniek

Saskia Euser werkt als post-doc onderzoeker aan het Samen Uniek tweelingonderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd aan de Universiteit Leiden.

Tweelingen lijken vaak erg veel op elkaar, maar toch is ieder kind uniek. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld verschillen in de manier waarop zij hun emoties uiten of hoe zij omgaan met leeftijdsgenootjes. Die verschillen kunnen het gevolg zijn van verschillen in hoe kinderen in elkaar zitten of van de opvoeding, of een combinatie hiervan. Wij onderzoeken waarom sommige kinderen meer of minder gevoelig zijn voor invloeden uit de omgeving, zoals opvoeding. Daarnaast willen we met dit onderzoek meer inzicht krijgen in hoe ouders zo goed mogelijk ondersteund kunnen worden in de opvoeding.

In totaal doen er ongeveer 500 gezinnen met een één- of twee-eiige tweeling mee aan het Samen Uniek tweelingonderzoek. Deze gezinnen worden gedurende zes jaar gevolgd, waarbij we jaarlijks metingen uitvoeren. Op dit moment zijn we ongeveer halverwege de metingen. Tijdens mijn lezing zal ik ingaan op het doel en de organisatie van het tweelingonderzoek, en ik zal wat meer vertellen over de methoden die we gebruiken om verschillen in gedrag van kinderen te meten. Ten slotte zal ik wat eerste resultaten van het onderzoek bespreken.

Lisanne Tollenaar – TTS syndroom
Lisanne Tollenaar doet promotieonderzoek in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en is verbonden aan de afdeling Obstetrie – Foetale therapie. Het onderwerp van haar promotietraject is ‘Tweeling Anemie Polycythemie Sequentie’ (TAPS), een vorm van het tweeling transfusiesyndroom (TTS).
Kim Schoonenberg – Borstvoeding bij een meerling

Borstvoeding is het logische vervolg op zwangerschap & bevalling. Een baby zal instinctief de borst zoeken. Bij een meerling is dat niet anders. Meer stimulatie door meer kinderen geeft meer melk. Maar… dat aanleggen hoe gaan we dat doen? Kom luisteren naar de ins & outs van borstvoeden bij een meerling, door lactatiekundige en tweeling ervaringsdeskundige Kim Schoonenberg.

Sander Jonker – Wat is de impact van een vroeggeboorte
Sander Jonker is weliswaar geen tweelingvader, maar wel vader van twee veel te vroeg geboren kinderen. Hij richtte Stichting Prematurendag op en weet als geen ander welke impact zo’n couveuseperiode op ouders heeft. En inmiddels weet hij ook welke gevolgen het voor de kinderen allemaal kan hebben. De NVOM heeft al veel samengewerkt met Sander en is blij dat hij tijdens deze lezing zijn ervaring wil delen en vragen wil beantwoorden van ouders van couveusemeerlingen.
Lennart in ‘t Veld – (Help) vader van twee meerlingen!

Lennart is de secretaris van onze vereniging en werd, toen hij al een jaartje vrijwilliger was, verrast met de komst van een tweede tweeling. Het zette hun huishouden (nog verder) op z’n kop en Lennart kan er geweldig humoristisch en herkenbaar over vertellen.

Thea Kokkeler – Identiteitsontwikkeling bij meerlingen

Hoe verloopt de normale identiteitsontwikkeling bij een kind? Hoe verloopt de identiteitsontwikkeling van een tweeling? Hoe kan je als ouders bijdragen aan een gezonde identiteitsontwikkeling en welke problemen kan je tegen komen?

Hoe geef je aandacht aan de onderlinge verschillen en hoe zorg je ervoor dat ze een gelijke behandeling krijgen?

Dit is het onderwerp van deze interactieve workshop.

De workshop zal gegeven worden door Drs. T. Kokkeler, Orthopedagoog en GZ-psycholoog. Werkzaam als praktijkhouder bij Provision Praktijk te Groesbeek, waar ze ook tweelingproblematiek behandelt. Zelf is ze een eeneiige tweeling en ze heeft een twee-eiige tweeling van 7 jaar.

Samen of apart in de klas?

Samen of apart in de klas is zo’n groot en ingewikkeld vraagstuk voor veel ouders van meerlingen dat er een heel Meerlingen Magazine over gemaakt is.

Bekijk deze special

Word lid en ontvang gratis cadeaus

Door lid te worden van de NVOM steun je de stichting zodat we jou nog beter van informatie kunnen voorzien, meerlingouders bijeen kunnen brengen en voor je op kunnen komen.

Lid worden