Presentaties Informatieve Meerlingendag 2020

Op 19 januari 2020 vond de jaarlijkse Informatieve Meerlingendag plaats in het prachtige Leerhotel het Klooster in Amersfoort. Dit NVOM-evenement is ook toegankelijk voor niet-leden.

In het programma waren twee plenaire lezingen opgenomen. Gonneke Willemsen van het NTR (Nederlands Tweelingen Register) kon alvast wat eerste resultaten presenteren van haar onderzoek naar het verschil tussen tweelingen en eenlingen. Daarbij is uitgegaan van gezond geboren tweelingen die vergeleken zijn met een eenling uit hetzelfde gezin met dezelfde sekse en maximaal 6 jaar leeftijdsverschil. De verschillen blijken minimaal te zijn. Zodra het onderzoek verder gevorderd is, zullen wij in samenwerking met het NTR meer informatie via het Kenniscentrum delen.

Coks Feenstra is de vaste deskundige van de NVOM die de informatieve meerlingendag traditiegewijs afsluit met een voor ouders zeer informatieve en vaak herkenbare lezing. De presentatie van Coks staat op het Kenniscentrum.

Wij danken iedereen die een lezing heeft gegeven aan de bezoekers van de Informatieve Meerlingendag. En natuurlijk alle vrijwilligers van de NVOM die deze dag mede mogelijk hebben gemaakt. Wij kijken met elkaar weer uit naar de volgende Informatieve Meerlingendag in januari 2021. De dag in het jaar waarop meerlingouders elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen uitwisselen en contacten leggen én informatie kunnen vinden over het ouderschap van een meerling!

Presentaties

Oscar Kazàn en Bregje van Leest

De ambassadeurs van de NVOM Oscar Kazàn en Bregje van Leest zijn, naast hun dochter Skyler, sinds april 2019 ook de trotse ouders van hun eeneïige jongenstweeling Oscar en Felix. Zij hebben de Informatieve Meerlingendag geopend en daarnaast een lezing gegeven over hoe zij het eerste jaar met hun tweeling hebben ervaren. Oscar heeft het geluk dat hij met een goede truc geld kan verdubbelen. Helaas missen de meeste meerling ouders deze handigheid!

Ymkje Hoekstra

Ymkje Hoekstra is ondernemer, moeder van een drieling, 34 jaar oud en sportfanaat. Na de geboorte van haar drieling was de balans in het gezin van haar en haar partner zoek. Deze periode was intens als intens mooi, heftig, vermoeiend en gelukkig. Met deze ervaring is zij ondernemer geworden en helpt zij anderen bij het vinden en houden van balans. Op de IMD heeft zij een groot publiek van meerlingouders hiervoor een aantal tools gegeven. Hieronder is haar Powerpoint Presentatie te vinden en een toelichting op de dia’s.

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.

Als je wilt dat dingen anders gaan, dan moet je veranderen.

Balans bestaat uit een aantal elementen, waar het zorgen voor jezelf centraal staat. Dat is niet altijd haalbaar, dat moet je dan ook accepteren. Het is als staan op een koord en er vanaf vallen. Het belangrijkste is dan om in elk geval de tools hebben om weer op het koord te stappen.

Verder is bij balans belangrijk:

  • Rust
  • Energie
  • Focus

Balans is dynamisch en wisselt; soms is het er wel, soms ook niet. Bovendien is balans persoonlijk; wat de één makkelijk kan, is voor een ander moeilijker. Het ervaren van balans is een voorwaarde om je gelukkig te voelen én het is gewoon essentieel voor je gezondheid. Bij het ontbreken van balans, is het moeilijk om prikkels te verwerken, hetgeen stress geeft en dat heeft een negatieve invloed op je gezondheid.

Professor Sonja Lyobumirsky gebruikt in haar boek The hows of happiness een onderverdeling in het je gelukkig voelen: 10% is door omstandigheden, 50% door genen en 40% door een bewuste keuze in gedrag/mindset. Het is dus mogelijk om geluk zelf te beïnvloeden.

En toen… kwamen de kinderen. Iedereen weet dat het tropenjaren zijn. En meestal kiezen wij bij drukte voor harder rennen. Als in je auto de tank leeg is en je hebt haast, rij je ook het tankstation voorbij. Dat doen mensen ook als hun eigen energie op is…

Er zijn vijf krachtige stappen op weg naar balans:

  • de randvoorwaarden rust, voeding en beweging
  • maak jezelf prioriteit
  • mindset
  • word vreselijk voorspelbaar
  • denk klein voor een groots effect

Rust, voeding en beweging
Rust is essentieel in drukke tijden, het brengt herstel, verwerking en nieuwe energie. Tijdens slaap en rustmomenten (kan ook tussendoor overdag en hoeft niet altijd slaap te zijn) worden de prikkels verwerkt. Uit onderzoek blijkt dat als je in de nacht 5 uur slaapt, dan je dan denkt te kunnen functioneren, maar functioneer je vergelijkbaar met iemand die geen slaap heeft gehad. Je hebt het alleen zelf niet in de gaten.

Vaak zoeken wij rust op en gebruiken dan schermen als telefoons, laptops/tablets of televisie. Door naar schermen te kijken, blijft je hoofd blootgesteld aan prikkels en krijg je niet de rust die je nodig hebt.

Voeding is ook van belang, drink genoeg water en eet gezond. Als je moe bent, ben je geneigd om snelle energiegevers te eten of te drinken (als cola en chocolade). Het geeft inderdaad even extra energie, maar je energieniveau verlaagt daarna heel snel en wordt lager dan voordat je het at of dronk. Gezondere keuzes geven meer balans. Het plannen van het eten helpt om gezonde keuzes te maken, omdat je minder aan het toeval overlaat.

Beweging lijkt een moeilijk keuze als je je vermoeid voelt. Toch blijkt uit onderzoek dat beweging jouw energie laat stromen. Er komen stofjes vrij (hormonen) die o.a. ook emoties reguleren. Bij bijvoorbeeld een wandeling of door te gaan fietsen geef je je gedachten de ruimte. Zorg er wel voor dat je niet té intensief sport als je moe bent!

Maak jezelf prioriteit!
Ouders zeggen vaak: “als de kids gelukkig zijn, ben ik het ook”. En dat klinkt logisch, maar daar zit een ‘maar’ aan. Want het begint toch echt bij jezelf. Het geluk van je kinderen is een voorwaarde, maar uiteindelijk maak jij jezelf gelukkig. Het is dan ook belangrijk om jezelf prioriteit te maken. Als je goed voor jezelf zorgt dan volgt de rest vanzelf! Kinderen hebben het meest aan een vader of moeder die goed in hun vel zitten.

Zoek voor jezelf uit wat jouw energiegevers zijn, met name de quick wins (kost weinig, geeft veel). Voorbeelden zijn: complimenten geven, knuffelen, 5 minuten dansen.

Ontdek ook wat jouw energievreters zijn, de zogenaamde granaatappels (kost veel, geeft weinig). Voorbeelden zijn tijdens het spelen van de kinderen opruimen, haren invlechten die al snel weer rommelig zijn.

Mindset
Gebruik je mindset als tool! Jouw gedachten en overtuigingen vormen de basis van wat je doet. Of juist niet doet. Gedachten en ervaringen bepalen je mindset, maar je kan dat verandering. Het is een cirkel gedachten – gevoel – gedrag – gedachten enz.. Wat absoluut werkt: focus op wat je WEL wilt en sta stil bij dingen waar je dankbaar voor bent.

Word vreselijk voorspelbaar
Laat niks aan het toeval over! Waar ga ik mij op richten? Denk ook regelmatig na over waar je dankbaar voor bent. Hoe minder ruis je hebt in je dagelijkse dingen, hoe meer focus je hebt.

Denk klein voor een groots effect
Je kunt gaan voor 100% in 1 dag, maar je kunt ook streven naar 1% voor elke dag. Dat is beter haalbaar en het succeseffect geeft een fijn gevoel!

Als je meer wilt weten over Ymkje en over haar online programma AboutME (in 12 weken meer rust, energie en focus), ga dan naar www.multiplyme.nl of volg haar op Instagram.

Samen of apart in de klas?

Samen of apart in de klas is zo’n groot en ingewikkeld vraagstuk voor veel ouders van meerlingen dat er een heel Meerlingen Magazine over gemaakt is.

Bekijk deze special

Word lid en ontvang gratis cadeaus

Door lid te worden van de NVOM steun je de stichting zodat we jou nog beter van informatie kunnen voorzien, meerlingouders bijeen kunnen brengen en voor je op kunnen komen.

Lid worden